BME honlap | Impresszum | HU | EN

A Címtárról röviden

A BME Címtár elsődleges feladata egy központi azonosítási szolgáltatás nyújtása minden egyetemi polgár részére. A címtáras azonosítást használó weboldalakra nem kell külön regisztrálni, a címtáras azonosító és jelszó megadásával tudjuk elérni a védett oldalt vagy szolgáltatást. Az ilyen weboldalak belépéskor bizonyos adatokat automatikusan megkapnak a felhasználóról. Például ha egy tanszéki weboldal megkapja a belépett személy Neptun-kódját a címtáras belépéskor, akkor egy hallgatónak azonnal meg tudja mutatni a számára kiadott házi feladatokat, vagy azok értékeléseit.

A Címtárban tárolt oktatási adatok elsődleges forrása a Neptun, a dolgozói adatoké az SAP rendszer. Minden személy, aki felhasználóval rendelkezik a Neptunban, vagy állományba van véve az SAP-ban, automatikusan kap címtáras azonosítót is. Ahhoz, hogy ezt használatba vehesse, be kell állítania egy címtáras jelszót, mivel ezt biztonsági okokból nem vesszük át a Neptunból. A jelszó beállítását a felhasználói adminisztrációs oldalon lehet elvégezni. A dolgozók kezdeti jelszavukat az Informatikai Igazgatóságtól kapják meg.

A címtáras belépés mindig a Címtár központi azonosító oldalán történik, a https://login.bme.hu cím alatt. A címtáras beléptetést használó oldalak belépéskor először ide irányítanak, majd a sikeres belépés után a felhasználó böngészője újra az eredeti weboldalra kerül, ezúttal már azonosított állapotban. Ez a módszer biztonságosabbá teszi a webes belépést, hiszen így ahelyett, hogy rengeteg weboldalon adnánk meg jelszavunkat, csak egyetlen központi oldallal kommunikál a böngészőnk.

Az egyre több weboldal mellett a Hallgatói Számítógép Központ tantermi PC-inek használata is a címtáras adatok megadásával lehetséges.

Egyetemünk a Címtáron keresztül vesz részt a HREF-ben (Hungarian Research and Education Federation), vagyis a magyar akadémiai föderációban, így a címtáras azonosító egyben eduID is. Ez azt jelenti, hogy a föderációs azonosítást használó weboldalak nem csak a hozzájuk tartozó intézmény felhasználóit, hanem a föderációban részt vevő többi intézmény által azonosított felhasználókat is elfogadják, és hozzáférést nyújtanak bizonyos erőforrásokhoz. Példa erre a Videotorium, vagy oktatóknak a Magyar Tudományos Művek Tára.